Gezondheid

Coeliakie Kids Kamp bestaat 10 jaar en is populair

Groot feest: het Coeliakie Kids Kamp bestaat 10 jaar. Een weekend per jaar hoeven 50 kinderen een weekendje niet te denken aan eten en kunnen ze onbezorgd plezier maken met lotgenoten.

Coeliakie is een aandoening van de darmen waardoor het eten van gluten heftige verschijnselen kan veroorzaken. Patiënten moeten doorlopend letten op wat ze wel en niet mogen eten. Initiatiefnemers van het Kids Kamp Monique en Frank kwamen er tien jaar geleden achter dat hun dochter Desiree coeliakie heeft. Kort erna ontstond het idee voor het vakantiekamp.

“Vooral in die tijd had je nog helemaal niet zoveel keuze in glutenvrij eten”, vertelt Monique. “Mensen vonden het vaak lastig om speciaal eten voor kinderen met coeliakie te regelen. We kregen vaak verhalen dat kinderen niet op verjaardagsfeestjes werden uitgenodigd omdat ouders het lastig vonden.” Inmiddels is er veel meer keuze in glutenvrije producten. Evengoed blijft kamp onverminderd populair, zegt Monique. “De aanmeldingen stromen altijd binnen. Het is zo fijn voor de kinderen om met lotgenoten te zijn. We krijgen heel vaak nog de vraag van kinderen: mag ik dat wel eten? Ze zijn het gewoon niet gewend dat het allemaal goed geregeld is.”