112

Eritreeërs per bus weg na afgelaste conferentie

De honderden jonge Eritreeërs die op het afgelaste congres in Veldhoven af waren gekomen, worden daar vrijdagavond met bussen opgehaald. De gemeente Veldhoven, die de bijeenkomst heeft verboden om de openbare orde te beschermen, laat de congresgangers naar diverse hotels en andere plekken waar ze kunnen overnachten brengen.

Burgemeester Jack Mikkers wilde om privacyredenen niet vertellen waar de Eritreeërs precies naartoe worden gebracht. Tijdens een persconferentie vertelde hij dat sinds de namiddag niets meer te beleven was in het conferentiecentrum. ,,Vanaf een uur of vijf zijn alle vergader- en presentatiezalen ontmanteld. Dat betekent dat de mensen alleen nog maar konden slapen.”

Volgens Mikkers is een en ander in goed overleg met de organisatie verlopen. Hij benadrukte dat dit wat hem betreft een ,,werkbare oplossing” is ,,met waardigheid voor de mensen die vertrekken”.

,,Ik hoop dat hiermee de rust in Veldhoven is wedergekeerd, dat de mensen die deel wilden nemen aan de conferentie op een normale manier naar huis kunnen en wij met zijn allen een vredig Pasen kunnen hebben”, aldus Mikkers.