100 ton zware bunker opgegraven in Amersfoort

Bij bouwwerkzaamheden aan de Kortenaerstraat in Amersfoort is een zeldzame bunker uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Donderdagmiddag werd de zogenaamde ‘kazemat’ uitgegraven en opgetakeld.

Het was dringen geblazen in de wijk. Buurtbewoners wilden een glimp op vangen van het overblijfsel uit roerige tijden. Een piekfijn exemplaar. Het bouwwerk moest Nederland beschermen tegen de inval van de nazi’s. Uiteindelijk heeft het Duitse leger Amersfoort niet bereikt. “Maar onze jongens zaten wel in die kazemat,” vertelt Bert Rietberg van de stichting Grebbelinie. “Ze hebben de vliegtuigen zien overkomen, door de schietgaten getuurd en gewacht tot de vijand zou komen.”

Na de Tweede Wereldoorlog werd er zand over heen gegooid, een gebouw op geplaatst en werd de bunker vergeten. Totdat het terrein onlangs een nieuwe bestemming kreeg en Sander Bosman met zijn shovel op een stuk beton stuitte. Ineens was daar weer die vergeten bunker. “Ik kende de geruchten, maar dan kijk je toch wel ineens gek op,” vertelt Sander.

De bunker vindt een nieuw onderkomen aan de Zielhorsterweg in Amersfoort. Daar kan het publiek de bijzondere vondst van dichtbij bewonderen.