Politiek

Buma boos over intimidatie uit Turkije

CDA-leider Sybrand Buma is boos over de reden waarom het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir tijdelijk stopt met raadswerk. Yazir doet dat na bedreigingen en intimidaties vanuit de Turkse gemeenschap, meldde de partij donderdag in een verklaring.

Buma stelde korte tijd later op Twitter ‘diep getroffen’ te zijn door die stap. ‘Diep getroffen door terugtreden CDA raadslid Turan Yazir. Gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen.’

‘Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken’

– Sybrand Buma

Eerder op de ochtend bevestigde de Rotterdamse CDA-fractievoorzitter Sven de Langen dat het tijdelijk terugtreden verband houdt met de diplomatieke rel tussen de Nederland en Turkije. Afgelopen zomer ondervond Yazir ook al last na de mislukte staatsgreep tegen de Turkse president Erdogan. ‘Na het weekeinde en de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat is dat erger geworden’, aldus De Langen in een toelichting. ‘Hij hoeft zich niet als boksbal te laten gebruiken.’

‘Gülen-aanhanger’

Volgens het AD is Yazir in een Turkse krant aangewezen als medeaanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Het raadslid zou te boek staan als sympathisant van de geestelijk leider Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan beschouwd als het brein achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Het CDA zegt in de verklaringen dat ‘spanningen, ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije, een dusdanige impact hebben dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen’. De Langen spreekt van een tijdelijk terugtreden. Hij verwacht Yazir voor de zomer terug in de gemeenteraad.