Politiek

'Bel je supermarkt en eis duurzame melk'

Milieudefensie heeft zaterdag uitgeroepen tot ‘Landelijke bel-je-supermarkt-dag’. Dit om supermarkten over te laten stappen op duurzame melk.

“Duurzame melk kan. Als supermarkten meewerken”, legt Milieudefensie uit.┬áHet prijsverschil zou ook miniem zijn volgens de organisatie.

Voor het stadhuis in Utrecht stond de hele dag een drie meter hoog melkpak. Verder zijn er mensen die de hele dag supermarkten bellen om een klacht in te dienen over de niet-duurzame melk. “Het idee erachter is dat supermarkten iets moeten doen met de klachten en dus hopelijk overstappen op duurzame melk.”

‘Verschil is slechts 6 cent’

Duurzame melk is melk die wordt gemaakt met oog voor het milieu. Veevoer van dichtbij, koeien in de wei en de boer kan de mest van zijn koeien op eigen land kwijt. “Dat weegt het een stuk minder zwaar op het milieu.”

“Wij willen niet dat de consumenten dit gaan betalen. Als je alle maatregelen voor duurzame melk toepast, kost het 6 cent extra”, vertelt een woordvoerder van Milieudefensie. “Als je 6 cent afroomt bij de supermarkten kunnen al die duurzaamheidseisen worden gehaald. Zelfs dan houden ze nog winst over.”

Boeren ook voorstander

Milieudefensie krijgt ook bijval van de boeren zelf voor dit plan. “Dat vonden we zelf ook wel verrassend.” Het zijn dan ook vooral supermarkten die die moeten doen. “Zij geven als verweer dat als zij dit wel doen, maar de concurrent niet, iedereen naar de concurrent gaat. Daarom moeten ze in dit geval een pact sluiten dat ze het allemaal doen.”