112

Banken hebben genoeg van plofkraken

Banken willen maatregelen vanwege alle plofkraken. Het zijn er steeds meer en ze zijn ook steeds zwaarder.

Het aantal plofkraken is afgelopen jaar met 40 procent gestegen ten opzichte van 2015, van 56 naar 79. De teller in 2017 is inmiddels ook al in de dubbele cijfers. Waar in het verleden ook vooral gas werd gebruikt om de automaat open te kraken, worden daar tegenwoordig zware explosieven voor gebruikt.

De Nederlandse Vereniging van Banken wil dan ook dat banken, politie en het Openbaar Ministerie beter gaan samenwerken om dit tegen te gaan. Banken overwegen daarom om het aantal geldautomaten te verminderen. “We gaan in overleg met maatschappelijke organisaties kijken hoe de behoefte aan contact geld verder kan worden verminderd.”

Woensdagnacht was nog een geldautomaat in Uithoorn doelwit van een zeer zware plofkraak. De criminelen hadden zulke zware explosieven gebruikt dat een deel van het gebouw is weggeblazen en ingestort. Volgens De NVB komt het gebruik van zware explosieven doordat de automaten steeds beter beveiligd zijn. Veel automaten hebben tegenover een gasdetectie waarbij direct een alarm afgaat.


http://www.kijk.nl/video/c1Hnvajz8bDN?autoplay=0