Amersfoortse moeder uitgezet naar Armenië

Alle acties ten spijt, is maandagmorgen om 8.00 uur de moeder van Howick (12 jaar) en Lily (11 jaar) uit Amersfoort toch uitgezet naar Armenië. Volgens Defence for Children is dit een hele bizarre situatie en hebben ze zoiets nog nooit eerder meegemaakt. ‘Een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn’.

Moeder is afgelopen dinsdag in bewaring gesteld, de kinderen waren op dat moment niet thuis. De rechter bevestigde vrijdag dat de uitzetting niet zou worden uitgesteld en dat moeder, eventueel zonder haar kinderen, mocht worden uitgezet. De juristen van Defence for Children gaan samen met de advocaat van het gezin onderzoeken hoe de kinderen kunnen worden bijgestaan als zij weer in beeld komen.

Howick en Lili zijn met hun alleenstaande moeder al meer dan 9 jaar in Nederland. De kinderen zijn nog nooit in Armenië geweest en spreken de taal niet goed. De kinderen zijn geboren in Rusland en waren nog heel klein toen ze hier kwamen. Schoolgenoten en ouders van de twee kinderen hebben de afgelopen periode geregeld actie gevoerd in de hoop dat hun uitzetting kon worden teruggedraaid.

‘Moeder maakte zelf afweging’

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de moeder die maandag is uitgezet zelf ,,de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken”. De bewindsman zei in een reactie ,,op elk moment klaar te staan om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië”.

,,Dit is een heel vervelende situatie. De Armeense vrouw in kwestie heeft meerdere procedures gevoerd om in Nederland te blijven. Al deze aanvragen zijn afgewezen, waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten. In 2009 viel dit besluit voor het eerst. Dit is keer op keer door rechtbanken beoordeeld en in orde bevonden. Afgelopen vrijdag nog oordeelde de rechter dat de Armeense autoriteiten de identiteit van de betrokken mevrouw hebben vastgesteld en dat de uitzetting kon doorgaan.”

Dijkhoff noemt de situatie ,,ook voor de kinderen uiteraard ingrijpend”. ,,Helaas heeft de moeder de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. De gevolgen hiervan zijn uitvoerig met haar besproken. De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië.”