112

4,5 jaar cel voor Harm Fitié in China na dood buurman

Harm Fitié uit Almkerk is in China veroordeeld tot vier jaar en zes maanden cel. De levensmiddelentechnoloog wordt door de rechter verweten dat hij niet voorkwam dat zijn buurman van het dak viel.

Fitié werd in mei 2015 aangehouden. In eerste instantie werd Fitié ervan verdacht dat hij zijn buurman van het dak zou hebben geduwd. Maar volgens Fitié was de man dronken en is hij daardoor gevallen. Getuigen van de val waren er niet.

De hogere rechtbank verandert nu dood door schuld nu in dood door nalatigheid. Dat betekent ook dat Fitié, na zijn vrijlating op 6 november 2019, niet gedeporteerd wordt. Fitié en zijn vriendin Diane Vandesmet lieten eerder weten dat ze ondanks alles in China willen blijven.

‘Gemengde gevoelens’

Na de uitspraak mocht zijn vader Fitié kort spreken in een aparte ruimte. Het was het eerste contact sinds Fitié’s arrestatie. Zijn vriendin Diane Vandesmet – die niet bij de ontmoeting mocht zijn – laat weten ‘gemengde gevoelens’ te hebben over de straf.

Hoewel Fitié niet vrijkomt, is ze blij dat de straf lager uitvalt dan twaalf jaar cel die een lagere rechter eerder oplegde. “Ik hoop dat hij bij goed gedrag eerder vrij kan komen.”

Het is in China zeldzaam dat een vonnis in hoger beroep afwijkt van een eerdere uitspraak. Mogelijk heeft de schadevergoeding van 68.000 euro die de familie van Fitié betaalde aan de familie van Lu Zhicheng daar iets mee te maken.

Vertrouwensadvocaat

Fitié’s advocaat noemt het vonnis ‘een eerlijkere straf’. Dat Fitié zijn buurman opzettelijk verwond zou hebben, is immers niet bewezen. Dat werd eerder door de lagere rechtbank genegeerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de zaak volgen door een vertrouwensadvocaat. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer de Nederlandse regering geen vertrouwen heeft in een eerlijke rechtsgang.