Scootmobieltraining moet paniek op spoor voorkomen bij ouderen

Steeds vaker komen ouderen met een rollator of scootmobiel in de problemen bij een spoorwegovergang.

Dit jaar alleen al hebben dappere omstanders vijftien keer ouderen voor een razende trein weggetrokken, nadat ze in de problemen kwamen op een overweg.

Veelvoorkomende oorzaken van de problemen die zorgen voor gevaarlijke situaties zijn onder andere wieltjes die klem komen te zitten in het spoor, ouderen die vallen wanneer zij het spoor willen oversteken en scootmobielen die uitvallen doordat ze over de hobbels van het spoor rijden.

Scootmobieltraining

Spoorbeheerder ProRail nodigde dinsdag een groep scootmobielgebruikers uit op het trainingscentrum voor spoormedewerkers in Amersfoort voor een lesje spoor oversteken. Daar kan de groep, zonder treinverkeer, oefenen op een echte overweg en kunnen ze ervaren hoe het is om vast te zitten op het spoor en belangrijker, hoe dat te voorkomen of zichzelf te redden uit zo’n benarde positie.

Hoewel het weer misschien niet helemaal meewerkte, was het toch een leerzame dag voor de ouderen in hun scootmobielen.

Vught

Daarnaast vertelt incidentenbestrijder Loek van der Vloet over een incident een paar weken geleden in Vught, waarbij hij een vrouw die vast was komen te zitten met haar scootmobiel vlak voor razende trein moest wegtrekken: “Het was secondenwerk”. Volgens hem is het van groot belang dat mensen in scootmobielen en met rollators handiger worden in het oversteken van spoorwegovergangen.