Sport

'Skatekeet' jongste teamlid in Olympisch Skateboard Team

Voor het eerst in de sportgeschiedenis gaat een Nederlands skateboard delegatie naar de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Donderdagmiddag wordt in Papendal de Nederlandse Skateboard Selectie gepresenteerd door bondscoach Sjoerd Vlemmings.

Keet Oldenbeuving (12) is een van de gelukkige die in 2020 mee mag naar de hoofdstad van Japan. Dagelijks is ze in skatepark Utrecht te vinden waar ze aan het trainen is. In 2016 werd Keet Nederlands Kampioen. Hierdoor is ze geen onbekende meer in de skatewereld.

Zapp maakte in 2015 een documentaire over haar. “Ze was zeven jaar toen ze in het Griftpark in Utrecht een beetje heuveltjes aan het afrijden was, maar al snel werd het serious business”, aldus de moeder van Keet. Vervolgens moesten vader Henno en moeder Elsbeth auto in en uit om hun dochter overal naartoe te brengen.

Wereldwijd rijden zo’n 500.000 dames op skateboards. Er zijn in Nederland circa 500 actieve skateboardende dames. Er schijnt veel jong vrouwelijk skateboard talent te zijn in Nederland. In 2020 doen vijf nieuwe sporten mee aan de Olympische Spelen: honk- en softbal, surfen, karate, sportklimmen en skateboarden.