'Vader Laura H. betaalde tienduizend euro voor ontsnapping'

De vader van Laura H., het meisje dat aan Islamitische Staat ontsnapte, heeft tienduizend euro betaald om haar te laten bevrijden uit Irak. Dat vertelt hij zaterdag in een interview in ‘t NRC Handelsblad.

Laura H. reisde in 2015 met haar man en kinderen naar Raqqa in Syrië. Van daaruit kwam ze terecht in de Iraakse stad Mosul, waar ze in de zomer van 2016 met haar kinderen uit ontsnapte. Bij aankomst op Schiphol werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het beramen van terroristische misdrijven.

Tijdens haar verblijf in het IS-gebied kwam haar vader in contact met een particuliere Duitse stichting, die tegen betaling van tienduizend euro Laura’s bevrijding wist te regelen. De Nederlandse overheid werkt niet mee aan het terughalen van jihadgangers.

Aanslag

Vader H. zegt zijn verhaal te willen doen om het beeld dat het OM van Laura heeft bij te stellen. Zij houdt er namelijk rekening mee dat Laura door IS is teruggestuurd om hier een aanslag te plegen. “Lau een aanslag plegen… Volgens mij hebben ze daar iets te veel Homeland gekeken”, aldus de vader in het NRC Handelsblad.

De 21-jarige Laura zit in de gevangenis in Vught op de terroristenafdeling.

ANP / Redactie