Gezondheid

Week van de Teek: Paula ligt 20 uur per dag op bed

Drie tekenbeten liep ze op tijdens haar werk, jaren geleden. Paula (40) is toen besmet geraakt met de ziekte van Lyme. Omdat de aandoening pas recentelijk definitief werd vastgesteld, zit de bacterie inmiddels door haar hele lichaam en is ze ernstig ziek. Ze wil iedereen waarschuwen voor tekenbeten en de gevolgen. “Lyme is heel moeilijk te diagnosticeren, dat moet anders.”

Maandag begint de landelijke Week van de Teek. Daarin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten: hoe ze te voorkomen, als je er een hebt hoe te handelen en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Voor Paula zijn de gevolgen groot.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/gNnkUlmKA0Fy?autoplay=0


De vrouw ligt 20 uur per dag op bed, ze is vermoeid, heeft uitvalsverschijnselen en alles kost haar onnoemelijk veel energie. Dagelijks krijgt ze nu een infuus. Voordat het zover was, moest ze strijden voor de diagnose. “De huisarts wilde indertijd geen antibiotica geven, ondanks mijn aandringen. Ik ben sinds 2010 ziek. Pas in december 2016 is definitief vast komen te staan dat ik Lyme heb. Maar ik zit al in de laatste fase van de ziekte.”

Dat houdt in dat de hersenen zijn aangetast en ze neurologische problemen heeft. De bacterie zit in bijna al haar organen. “Wat ze nog kunnen doen is de bacterie ‘slapende’ krijgen. Maar genezen is niet meer mogelijk.”