112

Politie en justitie doen negen jaar niets met DNA-hit

Negen jaar bleef de zaak in een la liggen bij het Openbaar Ministerie én de politie. Na een veroordeling voor mishandeling werd in 2008 het DNA van een man uit Drachten in de databank van het NFI vergeleken met oudere zaken. En er waren twee hits: een gewelddadige beroving van een prostituee in Leeuwarden en een verkrachting van een vrouw in Delft konden worden gelinkt aan dezelfde verdachte.

Maar met die informatie is tot eind 2016 niets gedaan. Toen kwam de DNA-match onder de aandacht van de Haagse zedenpolitie. Zij deden onderzoek en donderdag werd de 43-jarige man aangehouden.

Het slachtoffer van de zaak in Delft is op de hoogte gebracht, net als de nabestaanden van het inmiddels overleden slachtoffer uit Leeuwarden.  Tijdens deze gesprekken hebben politie en OM hun excuses aangeboden voor het uitblijven van actie na de DNA-hit. Beide zaken zijn niet verjaard. Dinsdag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In Leeuwarden zou de man een 22-jarige prostituee een gouden ketting hebben gegeven bij wijze van betaling, maar na de seksuele handelingen pakte hij de ketting met grof geweld terug. De zaak in Delft speelde in 1998. Een 35-jarige vrouw werd toen in haar eigen huis verkracht door een man die zij tijdens een avondje stappen had leren kennen. Van beide zaken werd destijds het dossier gesloten omdat de politie geen verdachte kon aanhouden.

OPROEP: Bent u een van de gedupeerden van deze fout van politie en justitie? Neem dan contact op met de redactie van Hart van Nederland; 0208007702, of mail hart@sbs.nl