112

Nabestaanden Mitch Henriquez eisen namen agenten

De nabestaanden van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez eisen vrijdag in kort geding de namen van de vijf agenten die betrokken waren bij diens dood in juni 2015.

In het geding tegen de Staat wil de advocaat van de nabestaande, Richard Korver, de bekendmaking van hun namen afdwingen, onder meer om nader onderzoek te doen naar de politiemensen, naar hun verleden en naar hun eventuele aansprakelijkheid voor de geleden schade.

Volgens de zus van Mitch, Maria Henriquez, zal het openbaar maken van de namen de familie rust geven, zodat zij het een plekje kunnen geven in de verwerking van de dood van Mitch.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/WLAGDu8xBjOZ?autoplay=0


Agenten volledig afgeschermd

De overheid heeft de betrokken agenten in zijn ogen ten onrechte volledig afgeschermd. ‘Iedere Nederlander heeft het recht om daders aansprakelijk te stellen, dus ook mijn cliënten. Maar de nabestaanden hebben geen idee met wie ze te maken hebben’, stelt Korver in een toelichting.

De raadsman meent dat ten onrechte onderscheid wordt gemaakt tussen gewone verdachten en politiemensen. ‘Ik snap niet dat voor hen andere regels gelden, terwijl de Holleeders en BN’ers van deze wereld gewoon met naam en toenaam terechtstaan. Dat is in strijd met de openbare en voor iedereen controleerbare strafrechtspleging”, aldus Korver.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/3cn45fdpMjlb?autoplay=0


Dood Henriquez

Twee van de vijf agenten worden strafrechtelijk vervolgd voor de gewelddadige en uiteindelijk fatale aanhouding van Mitch Henriquez op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark. Het hof bepaalt in een zogeheten artikel 12-procedure nog of ook andere betrokkenen moeten terechtstaan. Die beslissing wordt eind maart verwacht.