Steun en haat voor Nederlandse Turkse vlogger

De Nederlandse vlogger van Turkse komaf Omer Uyar uit Amsterdam heeft zich fel uitgesproken tegen de acties van Turkije. En dat levert hem een hoop steunbetuigingen, maar ook veel negatieve reacties op.

Diplomatieke rel

De Nederlandse en Turkse regering liggen sinds dit weekend in een diplomatieke rel nadat Nederland en Turkije en niet eens konden worden over de voorwaarden waaraan de bezoekende Turkse minister van Buitenlandse zaken, Çavusoglu, zich moest houden tijdens zijn bezoek aan Rotterdam. Voordat die gesprekken rond waren begonnen de Turken de dreigen met sancties op Nederland waarna de Nederlandse regering de landingsrechten van het vliegtuig van Çavusoglu introk. Çavusoglu zou in eerste instantie spreken in een partycentrum over het aankomende Turkse referendum die de zittende president, Erdogan, meer macht zou moeten geven.

De Turkse overheid reageerde daarop door de minister van familiezaken, Kaya, over land naar Rotterdam te sturen. In verschillende auto’s kwamen de Turken richting Rotterdam, dit was bedoeld als een afleidingsmanoeuvre zodat Kaya een grotere kans had om het Turkse consulaat  te bereiken. Zij werd vlak voor het consulaat aangehouden en na een urenlange impasse werd zij als ‘ongewenste vreemdeling’ het land uitgezet. Onder politiebegeleiding werd zij naar de Duitse grens gebracht.