Slachtoffer aardbeving: 'Mijn huis is een bouwval geworden'

De Groningse Ria Mulder vecht al jaren voor erkenning dat de schade aan haar huis veroorzaakt is door gaswinning. Haar zoon plaatste een emotioneel bericht op Facebook dat massaal wordt gedeeld.

“Het huis waar ik in ben opgegroeid, in Woldendorp, nog steeds in het bezit van mijn moeder, is na eerste schades in 2012 binnen 3 jaar zo verslechterd dat het huis inmiddels total loss en onbewoonbaar is verklaard,” schrijft Rik Hutting. “Een prachtige woning uit 1920, waar 92 jaar lang niks mee aan de hand was, heeft in korte tijd zoveel schade opgelopen dat er nu hekken omheen staan en de ramen zijn dicht getimmerd.”


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/IjPWc9R5vz4L?autoplay=o


Moeder Ria vindt het hartverwarmend dat mensen uit heel Nederland het bericht delen. Inmiddels staat de teller al op ruim 11.000. “Met de verkiezingen voor de deur is het van belang dat er aandacht is voor de situatie in Groningen,” zegt Ria.

Rik sluit zijn Facebook-bericht af met een oproep om de petitie ‘Laat Groningen niet zakken’ te ondertekenen. “Met een heel vaak ondertekende petitie geven we aan het nieuwe parlement een signaal af dat er nu écht een oplossing voor dit probleem moet komen.”

Reactie NAM:

  • Het is altijd onze intentie om in gesprek met een bewoner tot een overeenkomst te komen. Op deze wijze zijn ruim 65.000 schadeclaims opgelost. Helaas is dit bij de lopende zaak van de fam. Mulder niet gelukt.
  • Vanwege onduidelijkheid over de schade-oorzaak, hebben we voorgesteld om een bouwkundig onderzoek te laten doen door een onafhankelijke deskundige. De familie kiest er echter voor om de zaak voor te leggen aan een rechter.