Gezondheid

'Dit is een mokerslag, niemand had dit verwacht'

Ondanks druk van de landelijke politiek heeft de gemeente toch besloten om niet direct in te grijpen bij Toon en Marie van Liempd. Het echtpaar kwam in het vizier van de landelijke politici door aandacht in het SBS-programma Stem van Nederland.

Toon verzorgt zijn vrouw al jaren als mantelzorger, maar wordt door een nieuwe wet vanaf april gekort in hulp. Hun situatie riep veel verontwaardiging op bij kijkers en de landelijke lijsttrekkers. Toch bleek bij de gemeenteraadsvergadering van Meierijstad dat de wethouder de kwestie eerst wil overlaten aan het Zorgkantoor.


‘Alleen de gemeente kan zorgen dat we hulp krijgen, maar dat gebeurt niet’


“Alle zaken worden door het Zorgkantoor behandeld, zij leveren maatwerk. Als blijkt dat het toch niet werkt, dan gaat de gemeente in gesprek”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Raadslid Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel is daar woest over.

“Dit is een mokerslag voor Toon en Marie. Het zorgkantoor kan dit niet regelen, die leveren geen maatwerk maar volgen gewoon de wet. Alleen de gemeente kan hierin maatwerk leveren en daar zijn ze ook bevoegd voor. Dit is echt onbegrijpelijk, niemand had dit verwacht.”

Voor Toon is het ook een grote teleurstelling. “Ze zeggen vanuit hogerhand dat mensen langer thuis moeten blijven, maar dat kan alleen als we hulp krijgen en dat gebeurt dus niet. Dat is toch onbegrijpelijk.”


http://www.kijk.nl/video/7UvwRnb1mjRD?autoplay=0