Oeps: peperduur kunstwerk gesloopt

Oeps… een gevalletje ‘even Apeldoorn bellen’ in Raalte. Bij de sloop van een postkantoor is per ongeluk een kunstwerk ter waarde van 100.000 euro gesloopt.

Het pand werd gesloopt in opdracht van Koopman Vastgoed uit Tubbergen. Die was zich van geen kwaad bewust: “We hebben het terrein al drie jaar in beheer, omdat we er zestien appartementen gaan bouwen. Al die tijd zijn we in gesprek geweest met de gemeente en omwonenden en niemand heeft ons verteld dat er een kostbaar kunstwerk op het terrein stond”, zegt Boudewijn Koopman. De slopers herkenden het kunstwerk ook niet als zodanig. “Ik dacht dat het bij een postkantoor hoorde. Het leek me eerder een soort vlaggenmast.”

Willem Hussem

Eind vorige week hoorde Koopman dat er een kunstwerk verloren was gegaan. Gerard te Wierik, beeldend kunstenaar in Raalte, ontdekte de lege plek op het terrein aan de Westdorplaan. Hij zocht uit waar het kunstwerk was gebleven. Hij leerde dat het hier ging om een werk van Willem Hussem, gemaakt in 1967 in opdracht van de PTT. Onder meer museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Amsterdamse Stedelijk Museum hebben zijn werk in hun collectie. Een kleiner model van het kunstwerk staat in de tuin van een galerie in Den Haag en kost 25.000 euro.

Dure grap

Wethouder Frank Niens reageert als volgt: “Wij betreuren het dat zo’n waardevol kunstwerk verloren is gegaan. We hechten veel waarde aan kunst in de openbare ruimte. De gemeente heeft een overzicht van kunstwerken in de openbare ruimte waar ze zorg voor draagt. Dit kunstwerk was echter in particulier eigendom. Deze eigendommen staan niet op het overzicht.”

Koopman kan wel lachen om deze dure ‘grap’: “Misschien moet ik maar eens wat vaker naar het museum…”

Beeld: Raalte Clopedie