Jongen (16) hackt webcam crèche

Een 16-jarige jongen uit Papendrecht heeft dinsdag de webcams van een kinderdagverblijf in Sliedrecht weten te hacken. Binnen een half uur wist de jongen het systeem te kraken, waarna hij ongegeneerd naar spelende en slapende peuters kon kijken, schrijft het AD.

Hij sloeg meteen alarm om kinderdagverblijf Ieniemienie te waarschuwen. De jongen noemt zichzelf een ‘ethisch hacker’, hij heeft er totaal geen verkeerde bedoelingen mee maar wil bedrijven juist waarschuwen en helpen. Eigenaresse Sirin Boz van Ieniemienie was in de veronderstelling dat de beheerder een veilige site had geleverd. “Zo hadden we het ook afgesproken”, vertelt ze.

Boz hing de camera’s op om ouders gerust te stellen. “Het is een stukje transparantie, zeker nadat de kinderopvang zo slecht in het nieuws kwam door wat er is gebeurd in Amsterdam. De camera’s hangen overal, behalve in het toilet en de verschoningsruimte.” Toch is de eigenaresse de jonge ‘hacker’ dankbaar voor de harde les. “Ik ben blij dat hij erachter is gekomen en niet een of andere viezerik. Maar als een jongen van 16 jaar dit kan, kunnen waarschijnlijk veel meer mensen het.”