Gezondheid

Mbo-directeur houdt zijn hart vast voor de toekomst van studenten

Ook op het mbo hakt de coronacrisis er aardig in. Sinds eind maart zitten alle studenten noodgedwongen thuis. Ook stages moesten ruw worden onderbroken. Mbo-bestuursvoorzitter Remco Meijerink maakt zich grote zorgen over de toekomst van deze groep mensen. ”Het alleen opengooien van de instelling gaat niet voldoende zijn.”

Veel studenten zitten nu thuis terwijl ze eigenlijk stage zouden moeten lopen. Door het coronavirus staan ze daarom stil in hun ontwikkeling. ”Volgende maand kan het klassikale onderwijs weer worden opgestart, maar dat is nog niet de oplossing. Klassen moeten kleiner en dat betekent nog steeds veel thuiszittende studenten”, vertelt Meijerink.

Onzekerheid

Twee studenten die hierover mee kunnen praten zijn Thirsa Wijmenga en Lars Zwier. Thirsa volgt een opleiding tot juridisch administratief dienstverlener en liep stage bij een rechtbank toen deze vanwege corona werd afgebroken. Nu moet ze nog een deel van haar uren maken om het af te kunnen ronden, maar ze komt niet meer aan de bak bij haar oude stageadres. Hierdoor loopt ze sowieso studievertraging op. “Het geeft veel onzekerheid,” zegt Thirsa. “Vooral omdat het niet duidelijk is hoe lang dit nog duurt en wat de consequenties zijn voor mij en mijn klasgenoten.”

Ook Lars Zwier ziet de toekomst niet erg rooskleurig in. Hij zit in het eerste jaar van zijn studie evenementopbouw. Door toedoen van de crisis stortte in korte tijd de hele sector waar hij voor studeert in. “Ik doe een praktische opleiding, dus kan nu helemaal niks,” zegt Lars. In september zou hij beginnen aan zijn stage, maar zoals het er nu uitziet is het maar de vraag of er een plek beschikbaar zal zijn.