112

Crowdfundactie voor gedupeerden autobranden Vianen: 'We moeten elkaar helpen'

Twee dagen na de dramatisch verlopen nieuwjaarsnacht in Vianen is de enorme schade van twaalf autobranden nog steeds het gesprek van de dag in het Utrechtse stadje. “Vianen is zo klein, het zou zo mooi zijn als we dit samen kunnen oplossen”, zeggen inwoners.

De zoon van een echtpaar van wie de auto ook in vlammen opging, is daarom een crowdfundactie gestart. “Veel gedupeerden hebben, net zoals mijn ouders, alleen een WA-verzekering voor hun auto. Aangezien er geen verdachten zijn aangehouden, valt de schade op niemand te verhalen”, legt Pieter-Jan Jochems uit.

Kosten niet vergoed

Buren hadden volgens hem net een nieuwe auto. “Ze hadden er zo lang voor gespaard. Weg is het.” Pieter-Jan vertelt dat anderen nu met de bus moeten of een auto moeten huren. “Niemand vergoedt die kosten. Wij willen met deze actie zorgen voor een verzachting van de portemonnee van die gedupeerden.”

De crowdfundactie loopt inmiddels aardig, zegt Pieter-Jan. “Er is zo’n 700 euro opgehaald. We willen uiteindelijk zoveel mogelijk mensen helpen en roepen dan ook mensen op die schade hebben aan hun auto ons te benaderen.”

Bekijk hieronder de beelden van de autobranden
(Tekst gaat verder onder de video)

Geen verdachten opgepakt

Volgens politie zijn er na de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling inderdaad nog geen verdachten opgepakt voor de autobranden. Het onderzoek loopt nog. “Het gaat zo snel, ze gooien een ruitje in van een auto en gooien het vuurwerk naar binnen. Je moet het maar net gezien hebben”, laat een woordvoerder weten.

Lees ook: Hulpverleners massaal bekogeld in Nederland: ‘Doe normaal’

De politie zegt nog steeds op zoek te zijn naar getuigen roept iedereen op zich te melden.