Dieren

Aangeslagen varkensboer Gerard na stalbrand: 'De dieren liggen erbij alsof ze liggen te slapen'

Varkensboer Gerard Driessen kreeg het telefoontje dat geen enkele varkensboer wil ontvangen: zijn stal in het Brabantse Lierop, met daarin duizend varkens, bleek in lichterlaaie te staan. Helaas kwam de hulp voor zijn vee te laat: “De dieren zijn allemaal dood.”

Lees ook: Duizend varkens omgekomen bij grote stalbrand in Lierop

Driessen woont inmiddels zelf in het noorden van het land, waar hij nog een boerenbedrijf heeft. Rond twee uur werd hij zijn bed uitgebeld. “Daarop ben ik zo snel mogelijk naar Lierop gereden. De brandweer was er al toen ik aankwam. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen er dan ineens paraat staan om je dieren, je mensen en je bedrijf in veiligheid te brengen.”

Alsof ze liggen te slapen

Helaas bleken de hulpdiensten niet in staat om de dieren te redden, alle duizend varkens kwamen om het leven tijdens de brand. Driessen denkt dat de rookontwikkeling de dieren fataal is geworden. “Zoals ze nu dood in de stal liggen, zo liggen ze normaal ook te slapen. Het is heel triest.”

Driessen – die vandaag druk bezig is met het ruimen van de dode dieren en het inventariseren van de schade – vermoedt door hun rustige houding dat zijn dieren niet hebben geleden. “Als je nu de stal binnenkomt, dan heb je niet het idee dat er doodstrijd of paniek heeft plaatsgevonden. Al wil je daar eigenlijk liever niet over nadenken.”