112

Wilders: 'Onzin dat ik veilig ben'

PVV-leider Geert Wilders is blij dat het kabinet de kwestie rond zijn beveiliging voortvarend oppakt. Maar hij vindt dat ten onrechte het beeld wordt gewekt dat hij veilig is. ,,Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin”, aldus Wilders op Twitter. Daarna deelde hij een poster van wat volgens hem een dodenlijst van Al Qaida is, waarop hij samen met onder anderen Salman Rushdie en Ayaan Hirsi Ali wordt genoemd. “Veilig? Als je op dit soort lijstjes staat en je moslimbeveiligers corrupt zijn dan denk je daar wel anders over, heren van het kabinet.”

Zaterdag werd bekend dat de politie alle beveiligers rond Wilders aan een extra check gaat onderwerpen. Aanleiding is de aanhouding van politiemedewerker Faris K., die te loslippig zou zijn geweest over zijn werkzaamheden. Vrijdag bleek dat nog eens twee van zijn beveiligers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) op non-actief zijn gesteld vanwege financieel gesjoemel. Dat was in 2015.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) zei te betreuren dat Wilders in verband met de onthullingen geen publieke optredens meer doet. ,,We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen”, zei Blok.

In het radioprogramma Kamerbreed reageerde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zaterdag nog op de kwestie. ,,Dat Geert Wilders zich toch onveilig voelt snap ik ook. Tegelijkertijd maakt hij het ook wel – dat is mijn persoonlijke oordeel – groter dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn.”

De feiten waarvan de beveiliger wordt verdacht zijn in de loop van de week minder zwaar geworden, aldus de bewindsman. ,,Dat heeft het gevoel bij Geert Wilders niet milder gemaakt. Hij is qua toon bozer geworden richting de overheid en dat verbaast me.”

ANP/redactie