112

8 miljoen euro in beslag genomen bij witwasonderzoek

Tientallen agenten ondersteund door medewerkers van Defensie en inspecteurs van de fiscale opsporingsdienst FIOD zijn dinsdag tientallen panden binnengevallen vanwege een groot witwasonderzoek. Er zijn tot nog toe vijf mensen aangehouden.

Het zwaartepunt van de actie lag in Zuidoost-Drenthe, maar ook op andere plaatsen in Nederland, België, Duitsland en Sint-Maarten werden huiszoekingen gedaan.

“In totaal is voor 8 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed”, aldus de politie. “Daarnaast is beslag gelegd op tienduizenden euro’s aan cash, diverse voertuigen en gasalarmpistolen.”.

Met groot materieel wordt er op aanwijzing van specialisten van Defensie gegraven op het terrein van een voormalige autohandel. De politie heeft de eigenaar ervan, die tevens schroothandelaar is in Nieuw-Schoonebeek, aangehouden. Hij heeft ook schrootbedrijven in Suriname en Sint Maarten.

Crimineel geld

Op basis van meldingen dat er mogelijk crimineel geld werd witgewassen en een aanhouding door de politie Amsterdam in april 2016, ontstond het beeld dat twee van de verdachten er een uitgavenpatroon op na hielden, dat niet passend leek bij hun inkomsten.

Bij de twee mannen, die in hun auto werden aangehouden, werd ruim 100.000 euro aangetroffen. Uit nader onderzoek bleek dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder anderen onroerend goed, voertuigen en reizen. Een van de mannen is de eigenaar van de schroothandelaar. Naar de andere inzittende wordt nog gezocht.

De andere verdachten zijn twee mannen (42 jaar uit Maasmechelen en 50 jaar uit Beesd) en twee vrouwen (36 en 50 jaar uit Nieuw-Schoonebeek).