Een snel rijzende vraag naar meel, gist en broodbakmachines verklappen het misschien al. Veel Nederlanders hebben tijdens de lockdown het bakkerschap omarmd. Voor sommigen is het slechts een hobby, maar voor anderen is het zo erg uit de hand gelopen dat ze een eigen bakkerij zijn gestart. Dat blijkt uit de cijfers van BoldData, een bedrijf dat databases levert. Maar liefst 185 Nederlanders schreven zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK) als brood- en banketbakker. CarriereswitchEen van de nieuwbakken thuisbakkers is Stacy Driesen (27) uit Breda. Zij maakte de switch van nagelstyliste naar het bakken van taarten en cupcakes. Ze schreef haar nieuwe bedrijf 'Heavenly Cupcakes' in bij de KvK en sindsdien gaat het hard met de cupcakes en taarten die ze vanuit huis bakt."Het begon toen wij op vakantie waren op Curaçao en ik cupcakes nodig had voor de geslachtsbepaling van onze baby," vertelt Stacy. "Eerst wilde ik dat gaan bestellen, maar toen dacht ik: dat zou ik zelf ook kunnen maken. Ik weet hoe het moet." Haar vriend motiveerde haar kort daarna om hiermee door te gaan en zo geschiedde. Toename taartenbakkersVanwege de impact van corona op haar voormalige baan als nagelstyliste was die stap snel gemaakt. "Ik moest elke keer dicht vanwege de coronamaatregelen. Klanten zeiden dan: ik wacht wel eventjes. Een nieuwe set nagels is ook weer duurder. Ik had klanten die al 15 jaar nepnagels hebben en opeens 1,5 jaar zonder zaten en het wel prima vonden zo." Met de Heavenly Cupcakes van Stacy gaat het goed. "Ik krijg veel bestellingen nu. Het gaat wel echt de goede kant op. Daar ben ik erg blij mee."De cijfers van BoldData laten zien dat de inschrijvingen bij de Kvk als brood- en banketbakker is toegenomen met zes procent. Dit is meer dan de afgelopen vier jaar bij elkaar. Van 2017 tot 2020 kwamen er namelijk maar 150 nieuwe brood- en banketbakkers bij. 83 procent van deze bakkers werkt vanuit huis.