Gezondheid

Voorzitter Veiligheidsraad Bruls: 'Versoepeling maatregelen corona alleen in stappen'

Als het aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, ligt, kan een versoepeling in de coronamaatregelen alleen stap voor stap.

“Als je nu te snel te veel maatregelen neemt, loop je twee risico’s. Dat het dan toch weer te druk wordt en die anderhalve meter niet goed wordt opgepikt. En nog veel erger: dat dat dus als gevolg heeft dat het virus zich weer verder gaat verspreiden. Ik denk dat de tegenslag bij de Nederlanders nog groter gaat worden als je een maatregel heel blij aankondigt, maar vervolgens deze weer moet terugtrekken”, zegt Bruls.

‘Anderhalve meter goed gehanteerd’

Bruls vindt wel dat Nederlanders zich erg goed aan de anderhalvemeterregel houden. “Ik denk wel dat je voorzichtig kunt concluderen dat de meeste Nederlanders, ook al gaan ze met behoorlijk wat mensen naar buiten, bijvoorbeeld op Koningsdag, die anderhalve meter heel erg goed snappen. Je ziet een heleboel winkels daar op ingericht zijn. Dat leidt soms tot langere rijen. Maar je ziet wel dat die anderhalve meter gehanteerd wordt.”

Reactie Grapperhaus

Ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie is het eens met Bruls. Hij vindt dat Nederlanders zich afgelopen weekend en op Koningsdag “voorbeeldig hebben gedragen”. “Wij zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand. Zij nemen de regels heel serieus. Ik heb er vertrouwen in dat dit zo blijft”, zo liet hij weten.

Redactie/ANP