Zeeman verwacht sluiting van tientallen winkels in komende jaren

Textielsuper Zeeman gaat komende jaren waarschijnlijk tientallen winkels sluiten in Nederland. Maar niet omdat het niet goed gaat met de zaken, zegt topman Erik-Jan Mares in gesprek met persbureau ANP.

Hij wijst erop dat de omzet in Nederland ondanks de lastige kledingmarkt blijft groeien. De kunst is volgens hem om tijdig slechtlopende winkels te sluiten en alert te blijven op mogelijkheden om ergens toch nog een filiaal te openen.

‘Zestig tot zeventig Zeeman-winkels dicht’

De budgetkledingwinkel heeft nu nog ruim 500 Nederlandse filialen. Mares verwacht dat het winkelbestand hier over vijf jaar is geslonken tot 430 tot 440 stuks.

Afgelopen jaren zijn er ook al diverse winkels dichtgegaan. “Maar we openen ook nog steeds winkels, binnenkort bijvoorbeeld in Apeldoorn”, benadrukt de topman. “En we zien sluitingen vaak al een jaar van tevoren aankomen en kunnen het personeel daardoor meestal herplaatsen in andere vestigingen.”

Lees ook: Hudson’s Bay sluit winkels: meer dan 1400 medewerkers op straat

Sinds 2014 heeft Zeeman in Nederland al ruim dertig winkels gesloten. In juni kondigde het concern al aan dat het daar niet bij zou blijven. Tegenover de sluiting van winkels in Nederland staat de opening van tientallen filialen in Spanje.

ANP