Venetië kampt met ergste overstroming sinds 1966: 'Meubels drijven door de straten'

Venetië kampt met extreme overstromingen. Alleen in 1966 stond het water hoger in de Italiaanse stad. Door het noodweer is er inmiddels ook al zeker een dode gevallen.

Burgemeester Luigi Brugnaro heeft de noodtoestand uitgeroepen en waarschuwt voor grote schade. “De situatie is dramatisch”, zegt Brugnaro op Twitter. “We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.” Volgens de burgemeester worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering. De scholen blijven woensdag dicht.

”Het wat heeft veel schade aangericht”, vertelt Illona Verhoeven aan Hart van Nederland. De Nederlandse verblijft nog tot zondag in Venetië in verband met de wereldberoemde Biënnale. ”Iedereen leek het in het begin nog wel leuk te vinden door foto’s te maken met het hoge water, maar de sfeer sloeg om toen bleek hoeveel schade er aangericht was. De toeristen werden ineens een stuk minder vrolijk. Stenen muurtjes zijn verwoest en balustrades losgeslagen. Op sommige plaatsen staat het water bijna anderhalve meter hoog.”

Het water is inmiddels weer een beetje gezakt. “Je ziet gewoon meubels door de straten drijven De inwoners proberen inmiddels te redden wat er te redden valt en zijn druk bezig met het schoonmaken.”