Gezondheid

Tweede Kamer fluit Amsterdam terug over autoplannen

Gisteren maakte de Gemeente Amsterdam bekend vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s toe te staan in de stad. Dit voorstel, die uit de koker komt van wethouder Sharon Dijks, stuitte direct al op veel verzet waaronder nu ook uit de Tweede Kamer.

Kamerlid Remco Dijkstra van regeringspartij VVD laat aan het AD weten: “Amsterdam zet een stip op de horizon, alleen is er momenteel helemaal geen wetgeving die een ban op benzineauto‘s in de stad mogelijk maakt.” Daarbij stelt hij: “En die regels daar gaan wij hier in Den Haag over, niet Amsterdam!”

Milieuzones

De kritiek vanuit de Tweede Kamer richt zich ook op ‘de lappendeken van milieuzones’ die inmiddels in Nederland ontstaan is. Op het moment dat Amsterdam zelf eigen regels bedenkt wordt de verwarring alleen maar groter, aldus de Kamer.

‘Amsterdam alleen nog voor Tesla-elite’

Al eerder kwam vanuit de Gemeente Amsterdam zelf ook felle kritiek op de plannen van Dijksma. Kamerlid Roy van Aalst (PVV): “Vanaf 2030 is Amsterdam echt nog alleen voor de subsidieslurpende Tesla-elite. De gewone, diesel- of benzine rijdende man of vrouw is dan de klos.’’

Lees ook: Vanaf 2030 zijn bezineauto’s niet langer welkom in Amsterdam