Politiek

Nabestaanden MH17 kunnen voor het eerst Russische minister toespreken

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 krijgen de kans om de Russische minister van Buitenlandse Zaken toe te spreken. De Franse onderminister voor Europese Zaken heeft beloofd dat zij hun zegje mogen doen voor de Raad van Europa.

Daarin zitten naast de Russische minister ook de ministers van Oekraïne en andere EU-landen. De Franse onderminister Amelie de Montchalin deed deze toezegging na vragen van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt.

‘Eerste keer dat ze Russische minister kunnen toespreken’

Hij is deze week met nabestaanden van de MH17-slachtoffers in Straatsburg geweest, waar de Raad van Europa zit. Daar spraken ze met ruim honderd parlementariërs en een Russische senator.

Bij het vragenuurtje van de Raad van Europa vroeg Omtzigt aan de voorzitter of de ministers van Buitenlandse Zaken bereid zijn om de MH17-nabestaanden te ontvangen. “Dan kunnen de nabestaanden nu dus voor het eerst de Russische minister van Buitenlandse Zaken toespreken”, zegt Omtzigt in het AD. “Nu het land weer echt aanwezig is, kan het heel moeilijk aan dit soort gelegenheden ontkomen.”

Nabestaanden klagen over Russische vertragingstactiek

De nabestaanden zijn niet te spreken over de houding van Rusland in het MH17-onderzoek. Ruim 300 van hen beschuldigen het land van een vertragingstactiek. Ze houden Rusland verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 en noemen dat een schending van het internationale verdrag voor de rechten van de mens.

Lees ook: Nabestaanden klagen over ‘vertragingstactiek’ van Russen in MH17-onderzoek

De nabestaanden dienden deze klacht al op 6 mei 2016 in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Sindsdien heeft Rusland verschillende aanwijzingen van dat hof om inhoudelijk te reageren, genegeerd of vooruitgeschoven. De bedoeling is dat Moskou nu uiterlijk 9 december met een inhoudelijke reactie komt.