112

Giftige stof vrijgekomen bij chemiefabriek in Geleen

Het gevaar rond industrieterrein Chemelot in Geleen is geweken. Dat maakte de veiligheidsregio zaterdagmiddag bekend nadat er rond 11.45 uur bij een salpeterzuurfabriek door nog onbekende oorzaak een lek was ontstaan.

Een bruine damp trok vervolgens richting Geleen en Beek.

NL-Alert

Sirenes gingen af, een NL-Alert riep inwoners op ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Winkels in Geleen en Beek gingen dicht, in een groot winkelcentrum in Beek moesten mensen binnenblijven, de weekmarkt in Geleen werd door de gemeente gesloten, terrassen in het stadje werden leeggeruimd.

Het lek met salpeterzuur is gedicht, maakte Chemelot rond 13.00 uur bekend. Niemand raakte gewond.

Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen. De hulpdiensten sloegen groot alarm en schakelden de regionale zender L1 in. Die functioneerde als rampenzender.

Ingetrokken

Metingen buiten het industrieterrein leerden dat er geen gevaarlijke concentraties met giftige stoffen zijn vrijgekomen. Alle eerdere waarschuwingen werden rond 13.00 uur ingetrokken. Er trok toen weliswaar volgens de veiligheidsregio nog een bruine damp over het gebied, maar die zou geen direct gevaar opleveren. Wel kunnen mensen last hebben of krijgen van prikkelende ogen, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio op L1. Hij adviseerde de ogen te spoelen. Burgemeester Sjraar Cox zei voor L1 dat enkele mensen zich zaterdag met klachten bij het ziekenhuis of de huisartsenpost hebben gemeld.

In de bedreigde gebieden ging het luchtalarm af, maar mensen reageerden daar vaak niet op, zei Cox. “Dat baart ons zorgen, we doen het niet voor de lol”, zei hij.

Eerdere meldingen

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest.

Beeld: Track ’88