Politiek

Deel gedupeerde ouders kindertoeslagenaffaire krijgt geld nog voor Kerst

Een deel van de gedupeerde ouders in de kindertoeslagenaffaire krijgt nog voor de Kerst een deel van hun geld teruggestort van de Belastingdienst. Het gaat om een voorlopige compensatie, gebaseerd op informatie die nu beschikbaar is.

Driehonderd ouders

Het gaat om ongeveer driehonderd ouders in de zogenaamde CAF-11-zaak. Bij hen is in 2014 de kinderopvangtoeslag stopgezet. Ze krijgen bedragen uitgekeerd uiteenlopend van 20.000 tot 66.000 euro. De ouders stonden ingeschreven bij het Eindhovens gastouderbureau Dadim. In totaal wordt er dit jaar nog 5 miljoen euro overgemaakt. De voorlopige bedragen zijn gebaseerd op de adviezen van de commissie die onder leiding van oud-minister Piet-Hein Donner onderzoek deed naar de affaire.

Lees ook: Belastingdienst zat fout met kinderopvangtoeslag, gedupeerde gezinnen krijgen compensatie

Nog niet alle informatie is beschikbaar, daarom spreekt Snel van een voorlopig bedrag. Zo moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden of ouders juridische kosten hebben gemaakt, of kosten voor dwanginvordering. Daarvoor moeten ze ook worden gecompenseerd.

Machteloosheid

Begin volgend jaar komt er een definitieve beoordeling. Dit laat staatssecretaris Menno Snel van Financiën weten. “Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken”, stelt Snel. “Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondlopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.”

Het onderzoek van Donner is ook niet afgerond. Er zijn waarschijnlijk nog meer ouders gedupeerd, daar wordt nu naar gekeken. In januari wordt het eindrapport van het onderzoek verwacht. Woensdag gaat Snel opnieuw in debat met de Tweede Kamer.