112

Mensen met een geldautomaat in de buurt zijn bang voor plofkraken

Bijna de helft van de mensen (44%) die in de buurt woont van een geldautomaat, vreest voor een plofkraak. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 1.700 mensen.

De angst voor een plofkraak gaat bij twintig procent van de Nederlanders zelfs zo ver dat ze bij het kopen van een huis er rekening mee houden of er een geldautomaat in de buurt zit, zo blijkt uit ons onderzoek.

Lees ook: Ravage na plofkraak op twee pinautomaten in Noord-Scharwoude

Afgelopen nacht was het nog raak in Noord-Scharwoude. Daar werd op twee geldautomaten een plofkraak gepleegd, wat leidde tot een enorme ravage. Het is de vijfde plofkraak in een week tijd in Noord-Holland. Vorige week werden in Alkmaar, Amsterdam en Zaandam vier geldautomaten opgeblazen. Een plofkraak kon op tijd worden voorkomen.

Meer dan 50 plofkraken

In heel Nederland zijn tot nu toe dit jaar meer dan 50 plofkraken gepleegd. “Wij maken ons al jaren zorgen om plofkraken”, zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “Niet zozeer om het aantal, maar om de manier waarop ze gebeuren.”

Zwaardere explosieven

Criminelen gaan namelijk steeds agressiever te werk, bijvoorbeeld met zwaardere explosieven. “Zolang ergens geld te halen is, blijven criminelen doorgaan. Ook al mislukt het vaak en wordt er geen buit gemaakt”, zegt Wijkstra. De NVB heeft daarom inmiddels een hele reeks maatregelen genomen. “We willen zorgen dat plofkraken niet plaatsvinden, dat de buit waardeloos is en dat de pakkans wordt vergroot door bijvoorbeeld live toezicht via camera’s.”