Winnaars Appeltjes van Oranje 2016 bekend

Feest bij multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold, dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en ontmoetingscentrum De Pracht in Waalre. Zij hebben de Appeltjes van Oranje 2016 gewonnen. Deze prijs wordt ieder jaar door het Oranje Fonds uitgereikt aan initiatieven die verschillende groepen mensen verbinden en anderen inspireren.

Alle winnaars zijn dit jaar gemeenschappelijke voorzieningen die helemaal gerund worden door vrijwilligers.

De inwoners van het Groningse Oostwold hebben in 2003 zelf het initiatief genomen voor Graveborg. Zo’n 150 vrijwilligers runnen het centrum waar basisonderwijs, kinderopvang, sport, dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt allemaal onder één dak te vinden zijn.

Ons Genoegen in het Utrechtse Nieuwer Ter Aa biedt onderdak aan de dorpswinkel, de bibliotheek en een peuterspeelzaal. Ook is het een werkplek voor kwetsbare of eenzame mensen. De Pracht is een activiteiten- en ontmoetingscentrum waar cursussen en evenementen gehouden worden. Dit centrum brengt verbinding en saamhorigheid in het dorp, aldus het Oranje Fonds.

Hoewel de winnaars nu al bekend zijn gemaakt, vindt de prijsuitreiking pas op 26 mei plaats. De prijzen, een bronzen beeldje dat gemaakt is door prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro, worden uitgereikt door koningin Máxima.