Weduwe slachtoffer vuurwerkramp wil gesprek met korpschef

Weduwe Mathilde van der Molen verloor haar man bij de vuurwerkramp. Dinsdag verscheen een rapport over de handelswijze van het politieteam dat de ramp onderzocht. Naar aanleiding van de conclusies wil ze nu een gesprek met Nationaal korpschef Erik Akerboom. Ze doet een oproep.

“Ja, ik zou heel graag met hem in gesprek gaan”, zegt Mathilde van der Molen. “Fouten kunnen gemaakt worden. Maar willens en wetens fouten maken en het onder de dekmantel houden, dat vind ik heel erg kwalijk.” Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.

In 2004 wordt onderzoek gedaan door de Rijksrecherche. Tot afgelopen dinsdag werd dat onderzoek onder de pet gehouden. Naar nu blijkt zijn delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp ‘niet zorgvuldig’ gedaan. Er kunnen ‘serieuze vragen over de professionaliteit’ bij worden gesteld volgens het Bureau Interne Zaken van de politie.

Twee ex-rechercheurs die destijds meededen aan het onderzoek naar de ramp, hebben altijd gezegd dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Oud-rechercheur Jan Paalman: “Er zijn strafbare feiten gepleegd, het hele onderzoek is in de doofpot gegaan, cruciale getuigen zijn niet gehoord. Het is misdadig.”