Vriend Laura: 'Ze is verdrietig en wil naar huis'

De vrienden van Laura komen zaterdagmiddag bij elkaar om te praten over de situatie waarin de 22-jarige vrouw is beland. Laura zit al maanden vast in Qatar op beschuldiging van buitenechtelijke seks. Dat is daar strafbaar. Maar Laura zegt dat ze verkracht is. “Ze is verdrietig en wil graag naar huis”, zegt zakenpartner en goede vriend Michael.

Laura gaat in februari op vakantie met een vriendin. Ze zou in een bar in Doha zijn gedrogeerd door iets in haar drankje. Het volgende moment wordt ze wakker in een vreemd appartement. Ze wil aangifte doen van verkrachting maar wordt vervolgens zelf vastgezet, vertelt haar advocaat in de Telegraaf.

Collega Michael is dan nog ongewis van haar situatie, maar langzamerhand hoort hij wat er is gebeurd. Volgens Michael een onwerkelijke situatie. “In het begin zei ze dat ze ziek was. Ik had haar vriendin aan de lijn die haar tas had. Dat vond ik een gek verhaal, ik geloofde het niet. Er is meer aan de hand dacht ik. Maar ik heb geen idee wat er werkelijk aan de hand is.”

Michael denkt dat ze zich schaamde voor de hele situatie. Ze wilde ook niet dat haar moeder het te weten zou komen. “Ze had volgens mij zelf nooit gedacht dat het zo zou gaan. Ze dacht: volgende week ben ik weer thuis. Dat was haar beleving. Bovendien ga je niet te koop lopen met een verkrachting.” Laura houdt zich sterk, zegt hij. “Het is echt bizar wat hier gebeurt. Het is een supertoffe meid. Ze was juist zo goed bezig met haar carrière, met mooie programma’s maken. Dit verdient ze echt niet.”

Dat vinden veel Nederlanders, want er wordt druk over het verhaal van Laura getwitterd. De hashtag FreeLaura staat in de top drie.