Utrechtse band alles kwijt na brand in bus

De Utrechtse band The Royal Engineers heeft hele dikke pech. In de nacht van woensdag op donderdag raakte zij al hun instrumenten en bezittingen kwijt toen zij in hun band-bus vanuit Hilversum terug naar huis reden en er plotseling brand uitbrak in de bus. “We hadden net opgetreden bij Radio 2 en hadden daarvoor juist extra instrumenten geleend om een breder geluid te kunnen laten horen. De drummer had een heel nieuw drumstel en nu is alles weg”, zegt René Geelhoed, de toetsenist van de band.

“We roken een chemische lucht, daarom besloten we de bus even op de vluchtstrook te zetten. Toen ik de motorkap opende, schoten er ineens vlammen uit het dashboard aan de binnenkant van de auto. Het gebeurde allemaal in tien seconden. Achteraf denk ik, ‘hadden we maar snel wat instrumenten uit de bus gepakt’, maar instinctief zetten we het op een rennen. We dachten allemaal; ‘we moeten nu de bus uit!”, zegt René Geelhoed. Van een afstandje moest de band toekijken hoe hun hele bus in vlammen opging. “Volgens de politie was dit een extreem felle brand, de oorzaak is niet bekend”.

Alle bandleden van The Royal Engineers zijn WA-verzekerd, maar daar redden ze het niet mee om deze schade op te vangen. “We hebben geen instrumenten verzekering, daar waren ze nog mee bezig. We moeten voor de komende concerten en optredens dus instrumenten lenen. Aanstaande dinsdag is ons eerste optreden, toevallig weer bij Radio 2”, zegt René Geelhoed. Bevriende muzikanten uit Utrecht gaan een benefiet organiseren voor de band, maar dat is nog niet concreet. “Dat is heel fijn, om te merken dat we zulke goede vrienden hebben.”