Rechtbank doet uitspraak in zaak Oma Toni

Uit het niets werd de Amsterdamse oma Toni vorig jaar vier keer met een mes gestoken door Vino H. Vanmiddag om 13 uur doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. Het OM eiste twee weken geleden tbs met dwangverpleging.

De 96-jarige Amsterdamse liep met haar rollator door de Govert Flinckstraat te wandelen toen ze plotseling werd aangevallen door de 25-jarige H. De in Irak geboren man deed dit naar eigen zeggen om wraak te nemen op zijn vader, die hem lang ernstig mishandeld zou hebben. Omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, eiste het OM alleen tbs en geen celstraf.

Oma Toni werd meerdere malen in haar buik gestoken. Ook werd ze geslagen. Drie weken later overleed de vrouw in het ziekenhuis. Ze woonde al sinds haar 18e in de Govert Flinckstraat.

De dader verklaarde destijds voor de rechtbank dat het  een eenmalige domme actie betrof. “Ik zou dit nooit nog eens doen”, aldus Vino H. Volgens deskundigen lijdt hij aan paranoïde schizofrenie. Maar H. ziet het anders. “Het was iets eenmaligs. Tegen behandeling heb ik altijd nee gezegd, ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten, ik heb hartstikke mijn best gedaan.”