Politie had Linda van der Giessen beter moeten beschermen

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt in het beschermen van de Brabantse Linda van der Giesen in 2015, die door haar ex werd doodgeschoten. Dat concludeert de commissie-Eenhoorn in een onderzoek.

De 28-jarige verpleegkundige werd doodgeschoten op het parkeerterrein van het TweeSteden-ziekenhuis in Waalwijk. Haar ex John F. (37) werd twee dagen later aangehouden. Al snel bleek dat Van der Giesen tien dagen voor haar dood aangifte had gedaan tegen haar ex van bedreiging en stalking. De politie erkende destijds dat deze aangifte met onvoldoende urgentie was opgepakt.

De aangifte van Linda had in combinatie met andere informatie moeten leiden tot een snelle interventie. Door een bureaucratische werkwijze is dat niet gebeurd, zegt de commissie. Zo voelde niemand bij de politie zich persoonlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het slachtoffer. Ook had de politie problemen met de toegankelijkheid van de beschikbare informatie over de dreigende situatie en de gebrekkige doorgave van de informatie.

Ingrijpen

Politiecommissaris Hans Vissers erkent dat de politie eerder had moeten ingrijpen. “Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen. We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook.”

“Wij hebben het niet goed gedaan”, benadrukt Vissers. “Dit mag niet meer gebeuren.” Hij geeft aan de moord op Linda van der Giesen een grote tragedie is die ook grote impact heeft gehad op de betrokken politiemedewerkers.