Pas op voor Ierse klusjesmannen

In de omgeving Velsen en Hoorn zijn de afgelopen week zo’n tien meldingen binnen gekomen van de zogenaamde ‘Irish Travellers.’ Het gaat om klusjesmannen die op vaak zeer opdringerige wijze hun diensten aanbieden, of eigenlijk opdringen.

Afgelopen woensdag sloegen ze toe in Hoorn, waar ze de woningen van Cynthia en haar buren Adrie en Gert onder handen namen. De buren delen een twee onder een kap woning in Hoorn. De klusjesmannen bellen aan en bieden hun diensten aan voor een leuke prijs en vertellen dat de buren ook meedoen. Ze zijn dwingend en blijven aanbellen. Halverwege de klus, in dit geval de gevelreiniging en coating van drie buitenmuren, wordt de prijs verdubbeld. Cynthia voelt zich geïntimideerd door de vijf mannen die voor haar woning staan en betaalt onder druk een bedrag van duizend euro. Haar buren betalen vijfhonderd euro. Ongeveer een kwartier nadat de klusjesmannen zijn vertrokken neemt Cynthia contact op met de politie.

Een woordvoerder van de politie Noord Holland benadrukt dat de ‘Irish Travellers’ een bekend fenomeen is. Rond deze tijd van het jaar zijn zij veelal actief. De politie raadt mensen aan contact met de politie op te nemen zodra de klusjesmannen hun diensten op opdringerige wijze aanbieden.