Politiek

Hulphonden niet langer geweigerd, dankzij Helma

Het is Helma Verhoeven gelukt! Na de Tweede Kamer is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met een nieuwe wet, waarin staat dat assistentiehonden niet mogen worden geweigerd in openbare- en horecagelegenheden.

Uit eigen ervaring weet Helma hoe vervelend het is als een hulphond wordt geweigerd. Ze is chronisch ziek en is afhankelijk van haar officiƫle hulphond Banios. Dankzij zijn hulp kan Helma een enigszins normaal leven leiden, hij kan bijvoorbeeld helpen bij een epileptische aanval. Omdat je niet aan Helma niet kunt zien dat ze hulp nodig heeft, stuit ze op veel onbegrip in winkels en andere openbare gelegenheden.

Om daar aandacht voor te vragen liep ze september 2013, samen met haar man en Banios, in twaalf dagen van haar woonhuis in Cuijk naar Den Haag. Een tocht van maar liefst 250 kilometer, de zogenoemde ‘hellumstocht’. Helma bood de politici een enorme stapel handtekeningen aan, om haar burgerinitiatief kracht bij te zetten. De politici waren diep onder de indruk en beloofden beterschap. Dat heeft nu geleid tot nieuwe wetgeving.

Woensdag werd de nieuwe wet door de Eerste Kamer bekrachtigd. Helma was bij het moment aanwezig en ontmoette ook staatssecretaris Van Rijn, die haar strijd voor de acceptatie van assistentiehonden ondersteunt.

helma