Weer relschoppers Schilderswijk gestraft

Drie verdachten van de rellen van begin juli in de Haagse Schilderswijk hebben taakstraffen gekregen en een voorwaardelijke celstraf van zes weken. Aan die celstraffen zat ook een onvoorwaardelijk deel van elf dagen, maar die hebben ze al uitgezeten in voorarrest. Het gaat om mannen van 19, 23 en 24 jaar.

Een verdachte die in de derde nacht van de ongeregeldheden met een steen tegen een ME-busje heeft gegooid, heeft een taakstraf van zestig uur gekregen. De rechter veroordeelde een tweede man tot vijftig uur werkstraf voor het gooien van een steen tegen een politieauto.

De derde verdachte is veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ME-bus en de mensen die erin zaten. Hij kreeg een taakstraf van tachtig uur.

Het Openbaar Ministerie had ook een schadevergoeding geëist voor de schade aan het ME-busje en de politieauto, maar de rechter ging daar niet in mee omdat niet is vast te stellen wie precies welke schade heeft veroorzaakt.

Vrijdag verschenen al vier relschoppers voor de supersnelrechter. Een van de verdachten werd veroordeeld tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De man bedreigde wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro.

De rellen ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Henriquez stierf eind juni, een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.

ANP