Dieren

Waterbuffelkameel en bergkangoeroe mogen als huisdier

Houd jij toevallig een witbuikegel, bergkangoeroe, Spaanse steenbok of een waterbuffelkameel als huisdier? Dan heb je geluk. Deze beesten mag je gewoon blijven houden. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft woensdag de definitieve lijst van honderd zoogdieren bekendgemaakt die geschikt zijn als huisdier.

Zo mag je een Przewalskipaard houden, maar alleen onder specifieke houderijvoorschriften. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een zwartgestreepte eekhoorn en een stekelvarken.

Alle dieren die er niet op staan, zijn per 1 februari verboden, maar mogen gehouden worden totdat het beest overlijdt. Maar een groot aantal dieren is nog niet beoordeeld, zoals de wasbeer.

Na ruim twintig jaar discussiëren over de huisdierenlijst is het nu dus eindelijk zover. “In Nederland zijn ongeveer driehonderd verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet alle dieren zijn daar geschikt voor. Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan”, aldus Dijkstra.

De hele dierenlijst is hier te vinden.