Tien miljoen en drie ton voor hulp ebola

Nederland heeft in totaal 10.311.490,48 euro gegeven voor de nationale actie tegen ebola. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zondag bekend gemaakt. Honderden volwassenen, kinderen en bedrijven collecteerden voor Giro555 met bijvoorbeeld sponsorlopen, de verkoop van cupcakes of het inzamelen van statiegeld.

Halverwege januari werd de laatste tussenstand bekend gemaakt, toen stond de teller al op ruim 10 miljoen euro. Hulporganisaties zetten het ingezamelde geld direct in voor hulp, zoals medische zorg, voorlichting, distributie van hygiënekits en voedsel. Het was de eerste keer dat er een nationale actie werd gehouden voor een ziekte die een ramp heeft veroorzaakt.

Er zijn volgens de meest recente cijfers iets meer dan 22.000 gevallen van ebola vastgesteld. Ongeveer 8800 mensen zijn aan het virus overleden. Liberia, Guinee en Sierra Leone zijn de drie landen met de meeste slachtoffers. Inmiddels neemt het aantal nieuwe gevallen van de ziekte af. Het kan nog een halfjaar duren voordat de epidemie onder bedwang is.