Reclamebureau opdrachtgever verdacht pakketje Leiden

Een reclamebureau is opdrachtgever geweest van de man die woensdagochtend een vuilniszak met daarin een camera ophing in station Leiden Centraal. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen laten weten. Vanwege het verdachte pakketje werd het station ontruimd en lag het treinverkeer bij Leiden urenlang stil.  Volgens de woordvoerster gaat het om een misverstand. Achterhaald wordt nu wat er mis is gegaan. “Als we op de hoogte waren geweest, was dit niet gebeurd”, zegt ze.

Het is nog niet bekend of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. “Daar is het nog veel te vroeg voor”, aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Het treinverkeer werd om 8.30 uur stilgelegd. Reizigers moesten het station verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht met een robot de inhoud van de vuilniszak. Na het middaguur werd het sein veilig gegeven. Er werden geen explosieven aangetroffen, de treinen konden weer gaan rijden.

Zoektocht

De politie was uren op zoek naar de man die de vuilniszak met camera en randapparatuur had opgehangen. Zijn signalement werd verspreid, het merk van zijn auto bekendgemaakt. Hij is geen verdachte meer. Het hele gebeuren berust vermoedelijk op een misverstand, liet de politie na afloop weten.

De NS is in gesprek met het reclamebureau over het hoe en waarom van deze actie, die tot veel commotie leidde.