Naam Pieter Schelte van schip na kritiek

Het grootste schip ter wereld krijgt alsnog een andere naam. Een woordvoerder van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas liet vrijdagavond weten dat besloten is af te zien van de keuze ‘Pieter Schelte’. ”Na de brede en wijdverspreide kritiek, hebben we deze keuze gemaakt”, zei hij.

Welke naam het schip nu krijgt, is nog niet bekend. De Nederlander Pieter Schelte Heerema (1908-1981) deed als officier dienst in de Waffen-SS. Na de oorlog werd hij daarvoor veroordeeld en kreeg hij een gevangenisstraf.

De internationale transportvakbond ITF eiste dat de naam van het schip zou veranderen en startte een petitie waarin Shell werd opgeroepen het schip niet in te huren. Shell wil het vaartuig inzetten bij de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee. Het olie- en gasbedrijf bestempelde de naam eerder als ‘ongepast’. Shell zei vrijdag blij te zijn met het besluit van Allseas.

Het schip van 382 meter lang en 124 meter breed meerde vorige maand aan in de Rotterdamse haven bij de Tweede Maasvlakte. Daar blijft het de komende drie maanden liggen om te worden afgemonteerd.

ANP