Sport

Manchester United is blij met Van Gaal

De clubleiding van Manchester United is blij met de prestaties van de ploeg en met die van trainer Louis van Gaal. Dat maakte het bestuur donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde Engelse recordkampioen. Met name het feit dat United volgend seizoen weer in Europa actief wordt, stemde de clubleiding tevreden.

Doordat de club vorig seizoen naast Europees voetbal greep, valt de omzet in het lopende seizoen fors lager uit dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep tot en met 31 maart, daalde de totale omzet naar 95 miljoen pond (131,5 miljoen euro), tegenover 115,5 miljoen pond een jaar eerder. De club verdiende minder geld met de kaartverkoop voor wedstrijden en had fors minder inkomsten uit televisiegelden.

Over het hele seizoen tot april boekte de club een omzet van 289,4 miljoen pond, ruim 14 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep resteerde in de negen maanden tot april een winst van 6 miljoen pond, waar een jaar eerder nog 30 miljoen pond overbleef.

Dat de club onder Van Gaal de stijgende lijn weer te pakken heeft, bleek afgelopen kwartaal wel uit de stijging van de commerciële omzet uit sponsoring en de verkoop van merchandise als shirtjes, petjes, mokken en andere clubartikelen. Die steeg met krap 12 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 47,8 miljoen pond.

ANP