Kritiek op bezoek koning aan Saudi-Arabië

Vandaag bezoeken koning Willem-Alexander en minister Koenders van Buitenlandse Zaken Saudi-Arabië. Ze wonen daar het rouwbeklag bij voor de overleden koning Abdullah, maar dat vindt niet iedereen een goed idee.

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden ,,dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen” . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe aan het ANP. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens ,,een goed excuus verzonnen” als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden, gaf hij toe.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen. Hij vindt ,,ongepast’ dat Nederland een afvaardiging stuurt op zo’n hoog niveau.

,,Saudi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het”, aldus Van Ojik. ,,Eerst was er het biertje met Poetin, nu is we de rouwplechtigheid in Saudi-Arabië. Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders.”

PVV-leider Geert Wilders is woedend. ,,Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS”. Ook voor de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International hoopt dat het bezoek van de koning en de minister een ,,opstap” is voor een volgende afspraak. In die zin is het handig dat Koenders erheen gaat, vindt Nazarski. ,,Dit bezoek zou als basis kunnen dienen voor een vervolg waar Koenders de mensenrechten aan de orde stelt.”

Abdullah overleed in de nacht van donderdag op vrijdag. De plechtigheden naar aanleiding van de dood van koning Abdullah zijn zaterdagmiddag op het koninklijk paleis in Riyad. Vele hoogwaardigheidsbekleders reizen naar de Saudische hoofdstad af om de plechtigheden bij te wonen, onder wie veel leden van Europese vorstenhuizen.

(c) ANP 2015