Gouden Koets nog even te zien voor jarenlange reparatie

Het is een kunststukje dat maar een keer per jaar te bewonderen is. Maar nu verdwijnt ie helemaal van het toneel, voor maar liefst drie tot vier jaar. Reden genoeg om er voor in de rij te staan nu die nog even in de openbaarheid staat te pronken.

Populatie voor groot onderhoud. Behalve bij de opening van het parlementaire jaar heeft het publiek ook de gelegenheid het voertuig nog eens van dichtbij te zien tijdens het evenement Paardenkracht en Autopracht in Nationaal Museum Paleis Het Loo van 27 tot en met 30 augustus.

Tijdens de restauratie van de Gouden Koets zal de Glazen Koets, die sinds dit voorjaar weer inzetbaar is, worden gebruikt voor ceremoniƫle taken. Uitgangspunt bij de restauratie van de Gouden Koets is dat het rijtuig voor de komende decennia weer geschikt moet zijn om te kunnen worden ingezet tijdens Prinsjesdag, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

Het onderhoud richt zich op vier onderdelen van de koets: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het gaat onder andere om intensieve restauratiewerkzaamheden aan het houtsnijwerk en de wielen. Ook worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen. De voorziene kosten voor de restauratie van de Gouden Koets vallen binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis.

Redactie/ANP