Elias (15) vraagt in aangrijpende video om medicijn

De bijna 16-jarige Vlaming Elias vraagt in een aangrijpende videoboodschap om aandacht voor zijn nierziekte. Elias hoopt op een nieuwe nier in 2015 en een nieuw medicijn dat afstoting door zijn ziekte kan voorkomen(Soliris), maar daarvoor is 18.000 euro per maand nodig en die krijgt hij alleen als met hulp van het Ministerie van Volksgezondheid.

Elias vertelt in zijn videoboodschap aan de hand van zelf geschreven briefjes zijn verhaal. Zo blijkt dat hij al 14 jaar ziek is en dat hij 3 maal per week 9 uur lang in het ziekenhuis door moet brengen aan een dialyse apparaat. Ook probeert hij in het kort uit te leggen welke invloed de ziekte heeft op zijn dagelijks leven en welke beperkingen de nierziekte heeft. “Hoe smaakt een frietje of een pizza? vraagt hij zich af. En, “Feestjes zijn een hel: ik mag geen kaas, chips of cola.”

Het enige dat Elias wil is dat zijn videoboodschap gedeeld wordt, zodat het Belgisch ministerie van Volksgezondheid een uitzondering voor hem maakt. In korte tijd is zijn berichtje al meer dan 250.000 keer gedeeld.